3 Aspecte esentiale in Mindfulness + Podcast

Salutare!

Saptamana trecuta am trait o experienta noua si merita povestita, mai ales ca a si fost filmata. Mi-a declansat putin reactia de stress, adrenalina, dar in acelasi timp am pastrat o stare de calm, de prezenta.

Iar combinatia celor doua [adrenalina + starea de prezenta], e de obicei magica.

Si asa a fost si acum!

Incep asadar cu inceputul: saptamana trecuta am primit o invitatie interesanta de la un prieten vechi.

Era spre a face ceva nou, inedit, dar dat fiind contextul si vechea prietenie, am zis da, vin cu drag!

Stii cum e…Anturajul 😁🤟

Invitatia venea de la Doru Pelivan, si era pentru un Podcast.

Zis si facut. Ma duc la ei la agentie, la Kiwi, si toata miscarea incepe cu o surpriza, cand intram in studio si vad ca nu e doar un microfon acolo, ci sunt si camerele pregatite.

“Zbiiif… Pai nu facem noi un video Podcast?”

Noroc ca am barba proaspat tunsa” – am zis eu, mai mult ca sa ma incurajez pe mine si sa-mi desclestez maxiularul.😁

Atunci s-a declansat instant reactia fiziologica la stres.

Calduri, palme transpirate, respiratie superficiala, sete… Nu mi-a fost niciodata foarte la indemana sa fiu in fata camerei.

Mi-am mai zis: “Mai bine ca nu stiam intrebarile de dinainte, ca sigur uitam raspunsurile si ma stresam mai tare acum!”

Acum, uitandu-ma in urma m-am simtit tare bine. Nu stiam nimic din intrebarile care urma Doru sa mi le adreseze, dar a avut intrebari foarte bune si sper ca raspunsurile au fost pe masura.

Am simtit ca am intrat amandoi intr-un flow si timpul a trecut foarte rapid, iar materialul produs, ar putea clarifica multe din miturile si intelegerile gresite despre meditatie ghidata si despre practicile de mindfulness.

Mi-am dat seama de 3 aspecte super importante, pentru oricine doreste sa practice mindfulness si sa obtina beneficiile acestor practici, beneficii precum:

Cresterea performantelor (creativitate, productivitate, capacitatea de a te auto-manageria, rezilienta, gandire laterala, focus)

Starea de bine (prezenta, implinire, relatii fructuase, comunicare eficienta, autoreglarea emotionala, managementul stresului, odihna eficienta)

Iata aici si cele 3 aspecte extrem de importante atunci cand va ganditi sa va apucati de asa ceva:

E nevoie de practica – de intelegere prin experienta

Poti sa citesti zeci – sute – mii de carti, dar nu vei schimba mare lucru, pana nu pui in practica. Pana nu se transforma intr-o intelegere experientiala.

Urmata de o integrare, de repetarea experientei, de suficient de multe ori, incat sa devina un comportament invatat.

Mindfulness este pentru oricine, indiferent de religie, ocupatie, clasa sociala, orientare politica si as indrazni sa spun, chiar indiferent de varsta.

Desigur, exista aplicatii specifice pentru mediul clinic, pentru mediul de business, pentru sistemul educational, asa incat nevoile principale ale fiecarei arii sa fie adresate.

Dar in esenta, aceste practici se bazeaza pe calitati umane universale.

Astfel, programele non-dogmatice, programele seculare, precum e si Cursul de MBSR, despre care povestim in Podcast, au ajuns la zeci de mii de oameni, ajutandu-i sa constientizeze cand nu sunt prezenti, atenti la ceea ce se petrece, ajutandu-i sa isi pastreze focusul si sa duca taskuri la bun sfarsit, in loc sa se ingroape in multitasking si procrastinare, ajutandu-i in comunicarea cu partenerii si colegii de lucru, ajutandu-i sa-si scada nivelele de stres si sa se odihneasca mai bine.

Ai nevoie de o motivatie buna si de intelegerea procesului

Acesta este probabil cel mai important aspect, atunci cand vine vorba de mindfulness si practicile contemplative. Daca toate astrele ti se aliniaza si totul merge absolut perfect, dar aceste 2 aspecte nu sunt bifate, tot efortul este sortit esecului.

Motivatia, este cea care te va sustine atunci cand viata “intervine”, cand ai multe pe cap, cand momentele sunt grele si pare ca, a te opri, a medita si a sta cu tine, este ultima dintre prioritati.

Asadar, fie ca este ceva din lunga lista de beneficii demonstrate ale acestor practici, fie ca este vorba despre intentia de a sustine sau cultiva o practica spirituala, nevoia ta, corelata cu rezultatele pe care le ai, va alimenta motivarea si determinarea cu care tu practici.

Dar nu uita, meditatia, nu e un sprint, ci mai degraba un maraton.

Da-ti timp pana sa vezi rezultatele, da-i timp cortexului tau sa se foloseasca de neuroplasticitate si sa invete noi abilitati.

Intelege ca meditatia, este ceva aparte, ceva diferit de majoritatea celorlalte activitati cotidiene. Este mai mult despre A FI, decat despre A FACE.

Ascultă Podcastul aici

Intelegerea procesului, este de asemenea esentiala.

Datorita faptului ca nu vei vedea un rezultat instant, datorita faptului ca nu este ceva material, sau foarte usor de cuantificat, e important sa ai la dispozitie si intelegerea intelectuala a ceea ce se petrece.

Astfel, te vei putea avanta in practica, avand mintea linistita si increderea faptului ca nu investesti timp si energie, in ceva “hocus pocus”.

Aici cursul de MBSR a avut cel mai greu cuvant de spus la nivel mondial, datorita faptului ca vine la pachet cu 40 de ani de cercetari stiintifice.

Ultimii ani au fost extrem de fructuosi cand vine vorba de cercetarea legata de aceste practici. Daca pana in anul 2000 erau 39 de cercetari stintifice pe aceasta tema, de atunci incoace, sunt peste 6000 astfel de cercetari.

Azi nu mai credem. Azi stim – cum se schimba cortexul, ce se intampla cu sistemul nervos, ce se petrece in corpul emotional, ce influente are la nivel psihologic, cum afecteaza imunitatea, cum se schimba respiratia, ce se intampla chiar si la nivel de ADN, atunci cand investim in practicile contemplative.

Multe dintre aspectele mai sus mentionate, le-am atins tangential si in Podcastul cu Doru.

Va recomand calduros sa-l urmariti, iar daca aveti intrebari, sa nu ezitati sa ni le scrieti.

Urmareste Podcastul Aici

Avem si un concurs lansat de Doru, tot in acest Podcast, asa, ca sa va incurajam sa veniti cu intrebari din care sa poata beneficia cat mai multi oameni.

Am mai vorbit de asemenea despre faptul ca in 17 Februarie, la Timisoara, incepem un curs Live, de MBSR. Nu se intampla toata ziua asa ceva, este pentru un grup restrans de oameni iar daca veti vrea sa vedeti mai multe detalii sau sa va inscrieti, vizitati
www.sasabodeanu.ro/curs

Hai sa incepem o conversatie, sa facem cat mai publice si mai disponibile aceste practici, pentru cat mai multi oameni.

A venit vremea sa intelegem ca nu e nimic mistic, abstract sau complicat, ci din contra, acesta este un proces eficient, stiintific si clar, de pe urma caruia multa lume poate beneficia.

Te astept cu intrebari, comentarii si experienta ta.

Cu bucurie,
Sasa

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X