Cei 4 Piloni ai Inteligentei Emotionale

Sanatate – Bunastare – Fericire

De-a lungul timpului am observat ca audienta careia ma adresez, este in mare masura, interesata si deja cunoscatoare a multor aspecte pe aceste teme.

Atat psihologic, cat si fiziologic sau spiritual. Vad asta din emailurile si mesajele voastre, pe care le citesc cu mare drag, chiar daca uneori cu intarziere.

Ma bucura mult acest lucru si imi creeaza o senzatie de comunitate, de oameni cu valori si idei similare. 🥰

Azi am decis sa vorbesc despre un lucru foarte important pentru oricare dintre noi atat cand vine vorba de calitate muncii noastre, a relatiilor, a starilor sau vietii in general.

Inteligenta Emotionala

Daniel Goleman este cel care a popularizar acest concept in 1996 prin cartile si cercetarile sale, si astfel a revolutionat modul in care inteligenta unei persoane este inteleasa/privita.

Exista multi oameni care au o “inteligenta” deosebita, sunt super destepti, au idei geniale, rezolva probleme complexe, sunt foarte cititi si culti, dar cu toate acestea, relatiile interpersonale sunt dificile pentru ei. Poate gestionarea propriilor emotii, sau poate motivatia sau managementul propriilor lor valori, le pune probleme.

Aceste aspecte sunt influentate in mod direct de ceea ce se numeste inteligenta emotionala. Ca sa o definim si mai clar, aici avem cei 4 piloni ai sai:

  • Metacognitie
  • Auto-gestionare
  • Inteligenta sociala
  • Relationare / Motivatie

Abilitatea de a ne constientiza gandurile, emotiile, starile, se numeste metacognitie. Este una din primele abilitati care se dezvolta atunci cand incepem sa nu mai dam atentia inspre exterior, ci o orientam catre noi insine, catre interior.

Ajuta enorm de mult cand vine vorba despre luarea deciziilor, cand vine vorba despre intuitie, sau chiar moralitate.

Sistemele de auto-gestiune sunt extrem de utile atunci cand apar distrageri, situatii dificile, emotii puternice sau situatii care ne scot din rimtul nostru.

Prin aceasta abilitate, reusim sa revenim la un echilibru, la o armonie, din care ne putem alege raspunsul sau modul de a actiona (in loc sa fim reactivi). Este acea capacitate de a intelege mesajele pe care emotiile noastre ni le transmit si de a ne adapta cu rapiditate la ceea ce se petrece.

Abilitatile sociale ne ajuta sa constientizam primele impresii pe care le avem despre o persoana/grup, stau la baza carismei, poat fi impartita in diverse nivele de empatie, cooperare si altruism, care influenteaza in mod direct interactiunile pe care le avem.

De altfel, abilitatea de a vedea in perspectiva, de a intelege si alte puncte de vedere, este util atat pentru noi, cat si pentru integrarea si armonia noastra in grupuri sau societate si tine tot de acest domeniu.

Relationarea – atat cu noi insine, cat si cu cei din jurul nostru.
Cum ne tratam, ce spune vocea interioara, cum ii tratam pe altii si cum ne comportam in diverse interactiuni.
Cum ne mentinem interesul si determinarea pentru a ne atinge scopurile?

Cum ii motivam pe oamenii din jurul nostru, cum le hranim acele laturi bune, creative si productive?

Nu stiu daca v-ati gandit pana acum la aceste aspecte, dar ele sunt calitati, abilitati, pe care le putem cladi, pas cu pas, respiratie dupa respiratie, o abordare mai constienta, mai fericita si mai implinita.

Si putem cultiva aceste abilitati, nu doar prin cursul de MBSR, care incepe la 1 Octombrie, la Timisoara 😀

Dar si in sedinte de terapie, sedinte de lucru 1 la 1, sau lucrand cu noi insine, in mod dedicat, constant, avand un plan de lucru si in mod ideal, informatie de calitate.

Desigur, exista o mare diferenta intre Informatie si Educatie. Educatia, in mod ideal nu se opreste atunci cand iesim de pe bancile scolii, respectiv universitatii, ci continua pe tot parcursul vietii.

Iar pentru Educatie, este nevoie atat de informatie de calitate, cat si de facilitatori / ghizi / profesori buni, dar si de invatarea prin experienta si integrarea de la concept, la practica.

Programele de Mindfulness, fie ele in companii, educatie, mediul clinic, institutii sau zona de dezvoltare personala, au doua directii distincte.

Fie ca este sanatatea/starea de bine, sau performanta, ceea ce iti doresti de la un asemenea program, aceste beneficii tind sa vina la pachet.

De ce am abordat tema inteligentei emotionale, in acest email?

Pentru ca “asa sunt eu”, poate fi inlocuit cu “inca invat” si nu-i nevoie sa ramai la acel nivel de dezvoltare numit “ce-a dat Domnul”. 😏

Prin evolutia aparaturii medicale, a psihologiei, a medicinei, putem intelege si explica mult mai multe despre modul nostru de functionare.

Azi, stim ca acele parti din creier care au de-a face cu Inteligenta Emotionala, sunt ultimele care ajung sa se dezvolte si sa se maturizeze.

De aceea este atat de util sa antrenam in mod intentionat si sa ajutam dezvoltarea acelor zone.

Alegandu-ti propriul mod in care doresti sa te instruiesti, Inteligenta Emotionala este cu siguranta un capitol la care merita sa te gandesti si pe care poate chiar sa-l explorezi in mai mare detaliu.

Sper ca ti-am starnit curiozitatea si ca daca tot ai citit emailul pana aici, n-ai sa lasi aceste informatii sa treaca pe langa tine. 🧐

Pune mana, citeste, informeaza-te si alege o metoda in care sa pui rotitele in miscare. Asta e genul de activitate pe care nu poti s-o delegi, numai tu o poti face pentru tine.

Sasa

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X