Arta de a Suferi (mai putin)

 

 Salutare,

Exista o poveste cu radacini in cultura estica, din care oameni de pe intreg mapamondul au invatat o lectie profunda. E veche de multi, multi ani, de pe vremea cand oamenii inca vanau cu arcul si se refera la arta de a suferi mai putin.

 

Povestea spune ca dupa o drumetie lunga, un calaret se plimba agale printr-o padure, pe langa calul sau. Pe nepregatite, din tufisuri zboara o sageata care se infige in bratul sau drept.

 

Calaretul surprins se uita rapid in jur, nu vede nici un atacator si treptat, incepe sa simta tot mai puternic efectul sagetii. Sangele incepe sa ii curga pe brat, iar el incepe sa resimta durerea pe care sageata a cauzat-o, tot mai tare.

 

Dupa cateva clipe, acesta incepe sa se gandeasca:

Dar daca e otravita sageata? Daca n-am sa mai pot folosi bratul, cum am sa strunesc calul? Dar daca am sa sangerez atat de mult incat nu am sa mai ajung acasa? Cine va avea atunci grija de ograda si de femeia mea? Cum va creste pruncul meu, fara tata, fara cineva care sa-l invete sa se lupte si sa calareasca?

 

Aceste ganduri, lovesc in calaret si mai naprasnic decat a facut-o prima sageata. Ele reprezinta a doua sageata, care spre deosebire de prima, pare ca nu contenesc sa doara sau sa se opreasca.

 

Povestitorul explica:

Prima sageata, e durerea. Si oricat de multi calareti au incercat s-o evite, ea vine pe nepregatite si surprinde pe orice calareste calul vietii.

 

A doua sageata, este suferinta. Iar suferinta, depinde de calaret. Cu maiestrie, el poate alege sa nu se impotriveasca cursului vietii, asa incat sa sufere mai putin, sau deloc.

 

Durerea e inevitabila – Suferinta e optionala!

 

Mii de ani au trecut de cand aceasta poveste a fost spusa pentru prima data. Durerea continua sa ramana constanta in vietile noastre si acum. Dar in schimb, statistici dupa statistici, studii dupa studii, arata faptul ca SUFERINTA, pe intreg mapamondul, este in continua crestere.

 

Citeam recent un articol scris de comunitatea de calugari de la Plum Village care spunea ca “Mindfulness este arta de a suferi (mai putin)”

 

Fondatorul acestei comunitati, Thich Nhat Hanh spune “Cel ce stie sa sufere, va suferi mai putin”, aspect pe care eu personal, cred cu tarie ca ar fi extrem de important sa-l invatam oricand putem, dar daca se poate, chiar din copilarie.

 

Desori in cursurile mele, le dau participantilor o ecuatie care defineste atat situatia noastra a tuturor, cat si solutia pe care e nevoie s-o adoptam:

 

Durere x Rezistenta = Suferinta

 

Ce e Rezistenta?

 

Este o forma de non-acceptare. Este evitarea, este aversiunea, este distragerea, este opozitia, este lupta, este fuga, este ruminatia, este impotrivirea.

 

De cate ori ceva din realitatea noastra, nu coincide cu modul in care noi am vrea ca lucrurile sa fie, aceasta rezistenta tinde sa apara automat.

 

Invatatura:

Este util sa te raportezi la acesta poveste, ori de cate ori treci printr-o situatie dificila. Fie ca e durere fizica, o afectiune, o conditie cronica, un simptom neplacut, fie ca este vorba de durere emotionala, o anxietate, griji, furie, gelozie sau frustrare, tu poti aplica arta de a suferi mai putin.

 

Iata cateva elemente cheie in reducerea suferintei:

 

1) Intra in observare. Atunci cand devii constient de o suferinta, opreste-te pentru cateva clipe.

 

Adu-ti aminte povestea celor 2 sageti.

Separa Suferinta de Durere si ofera scena atentiei tale durerii, fara s-o mai aglomerezi cu alte ganduri si planuri despre cum sa rezolvi sau sa scapi.

 

Ofera-ti tie cateva clipe sa vezi intensitatea acelei dureri, respira alaturi de ea si observa daca odata cu aceste cateva respiratii, poti sa iti relaxezi putin corpul.

 

Acumulam si pastram multe tensiuni in mod inconstient, dar care se dizolva odata ce respiram profund si le permitem sa se relaxeze.

 

2) Odata ce ai intrat in spatiul acesta al durerii, ai oportunitatea sa reduci Rezistenta pe care mintea si corpul tau, o opun in mod automat.

 

Aici e necesar sa aduci o atitudine de blandete, de calm, de rabdare. Si cel mai important – de acceptare.

 

Ceea ce e aici, durerea, e deja aici.

Nu zice nimeni sa renunti sa mai schimbi ceva, sau sa abandonezi. Schimba, dar fa-o dintr-un spatiu asumat, calm, intelept si in acord cu valorile tale.

 

George Orwell spune: “Fericirea, poate exista doar in acceptare!”

 

Asadar observa si accepta locul in care te afli.

Incepe sa construiesti de pe o fundatie solida. E important sa stii de unde pleci, ca sa poti alege drumul pe care mergi catre situatia dorita.

 

3) Invata sa iti pui cat de des poti intrebarea: Cum pot avea grija de mine in cel mai bun mod posibil acum?

 

Este acea intrebare care te scoate din lupta, din fuga sau incremenire si te readuce fix inapoi in mijlocul tau.

 

Ai suferinte, cu totii avem.

Ai nevoi, cu totii avem.

 

Dar pana nu invatam sa le ascultam, sa le intelegem si sa le onoram, calitatea vietii noastre va fi una care va depinde constant de locul in care ne duce “calul vietii”. Schimbatoare, impredictibila si lipsita de orice forma de control.

 

Multumesc ca ti-ai luat din timp, pentru a citi acest articol.

Acum te invit sa-mi lasi un comentariu pe blog si sa-mi spui:

Simti ca ai putea aplica acesti 3 pasi, atunci cand ai o dificultate?

 

Arta de a suferi mai putin, este cea care ne schimba focusul de la supravietuire, la calitatea vietii. Modul in care specia noastra a evoluat, structurile noastre corticale cele mai vechi si cele mai profunde, s-au ingrijit de supravietuire.

 

Acesta este motivul pentru care, pentru multi dintre noi aceste acte constiente, nu sunt atat de la indemana sau atat de intuitive. Dar odata ce le vei aplica, odata ce le vei integra, ele vor deveni noua norma de a functiona.

 

Natural, in armonie cu ceea ce este, cu blandete fata de tine si fata de experientele tale.

 

Saptamana luminoasa,

Sasa

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X