Inchide ochii si trezeste-te! [1/3]

Mindfulness apare tot mai des si in presa si in media. Este the new kid in town, cool si hype, dar din pacate, putini stim ca dincolo de suprafata, aceasta tehnica nu se face chiar dupa ureche, ci are un set foarte bine definit de etape si o abordare extrem de precisa, matematica – as spune.

 

Asa ca-am m-am pus pe treaba si ti-am pregatit niste materiale care sa te ajute, in orice etapa a practicii tale esti. Daca esti incepator, ia-le usurel, pe rand si construieste corect, de la 0. Daca practici deja de o vreme, cu acest articol si cu urmatoarelel 2, iti vei duce practica la un urmator nivel si vei avea certitudinea ca – desi uneori e greu, sau anevoios – faci sigur ce trebuie.

 

Aceasta serie de articole va deschide cu adevarat poarta catre practicile mindfulness, in cele mai simple si eficiente forme posibile. 

#thank #me #later 👌🙏

 

Daca vrei, poti spune ca este fundatia, este schela si ghidul minimal, dar esential pentru a putea sa-ti cultivi atentia constienta <mindfulness>.

 

“Fericirea traieste in interiorul momentelor mici”

Christy Ann Martine

 

Momentele aparent neimportante din viata ta, pot avea un impact major, pe masura ce inveti sa iti observi tiparele comporamentale si sa te trezesti catre o starea de prezenta.

 

Moment de moment, ai oportunitatea de a cultiva atentia si atitudinea cu care sa te orientezi in viata de zi cu zi, facand astfel o diferenta majora in modul in care te implici in activitatile si relatiile din viata ta.

 

Iar pentru asta, este important sa stii ca exista 3 nivele esentiale de practica. Trebuiesc intelese bine, abordate in ordine si aplicate pentru absolut fiecare practica in care dorim antrenarea atentiei.

 

 

🔰 Primul Nivel

Seteaza contextul potrivit.

 

🔰 Nivelul doi:

Stai si studiaza.

Trateaza practicile ca pe un experiment, oferind spatiu experientei care se desfasoara si studiint cu curiozitate si atentie ce se intampla.

 

🔰 Nivelul trei: 

Ancoreaza si culege roadele.

 

Ancoreaza experienta, trairea, contempland, analizand sau facand notite in legatura cu ceea ce se intampla in practica ta.

 

Azi abordez in detaliu nivelul 1. Fundatia.

Dupa citirea acestui articol, ia-ti ce ai nevoie si asigura-te ca pui in aplicare, inainte sa mergi la nivelul 2, din urmatorul articol.

 

🔰 Primul Nivel

Contextul potrivit – implica o serie de aspecte. 

 

1. Spatiul in care alegi sa faci practica

In primul rand, ideal este sa fie un spatiul in care sa te simti in siguranta, in care temperatura sa fie potrivita (luand in considerare ca in practicile de meditatie e posibil sa scada temperatura corpului – poate vei dori sa ai o paturica sau o haina in plus pe tine).

 

De asemenea, in varianta optima, in acest spatiu este liniste si nu exista un flux de persoane care vin, pleaca, intra, ies, in timp ce tu practici.

 

Recomandabil este sa nu practici in locul in care de obicei dormi, pentru ca exista o asociere subtila a spatiului cu somnul, la nivel de subconstient si este foarte posibil ca practicile sa te duca in zona de somnolenta. 

 

Sa nu uitam, scopul meditatiei este sa devenim tot mai treji, tot mai vii, tot mai atenti, – nu sa adormim.

 

2.Postura

Practicile de meditatie pot fi facute sezand, culcat sau in miscare. Toate sunt optiuni valide si foarte bune pentru antrenarea atentiei. Mai jos iti las o poza cu un set de posturi, cu care poti jongla, alegand ce se potriveste cel mai bine pentru tine, urmarind urmatoarele elemente cheie.

 

  • Postura trebuie sa fie stabila, comoda si sa o poti mentine pentru perioade mai lungi de timp
  • Spatele sa fie cat mai drept, cu gatul si capul in prelungirea coloanei (daca ai dureri si simti nevoia de a sprijini spatele, asigura-te ca sprijinul este in zona cervicala – ex: o perina intre omoplati, si nu jos in partea lombara)
  • Asigura-te ca ai umerii relaxati si ca ai ales in mod intentionat modul in care doresti sa iti tii mainile si palmele
  • Poti incepe fiecare practica cu 30secunde – 1 minut pentru a scana corpul cu atentie si pentru a detensiona sau relaxa orice incordare sau tensiune pe care o gasesti si o poti ameliora
  • Vezi imaginea de mai jos: Asigura-te ca spatele si coapsele sunt intr-un unghi mai mare de 90 grade, asa incat spatele sa poata ramane drept, in mod natural. Pentru aceasta, ai nevoie fie de un scaunel, fie de o perina asa incat bazinul, sa fie deasupra de nivelul genunchilor. In imaginea de mai jos, poti vedea postura corecta, si cea incorecta. Pentru a corecta postura sa, omul de pe scaun, isi poate pune o perina sub sezuta, asa incat sa pelvisul sau, sa fie mai sus decat genunchii, creind un unghi confortabil intre coapse si coloana, asa incat postura cu spatele drept sa fie favorizata.

 

 

 

3. Da-ti timp sa ajungi AICI SI ACUM

 

Meditatia este o activitate foarte diferita de restul activitatilor pe care noi ca oameni, le facem, poate comparabila doar cu dansul. Ea presupune a inlocui modul in care ne petrecem majoritatea timpul (Modul de A FACE ), cu Modul de A FI.

 

Asa cum poate ai observat uneori, cand oprim in mod voluntar activitatea corpului, poate aparea starea de agitatie, neliniste sau chiar plicitseala. Sunt stari normale, naturale si comune.

 

Arriving, sau A AJUNGE, este un punct esential in intreaga practica. 

Presupune un act de blandete, in care ne asezam si ne oferim timp ca atentia, intentia si energia noastra, sa ajunga si ea in acelasi loc in care se afla corpul.

 

Multi din cei cu care am lucrat si credeau initial ca ei nu pot medita, odata ce au inteles acest aspect, si-au schimbat cu totul perceptia asupra practicii de meditatie si mediteaza deja de ani de zile.

 

Nu poti doar sa – iei pozitia si sa iti imaginezi ca exact din clipa aceea incepe meditatia. Ai nevoie de un timp, sa te asezi, sa te linistesti, ca sa procesezi ultima conversatie, ca sa lasi putin agitatia din globul de cristal sa se linisteasca. 

 

Ia in considerare aceste aspecte, atunci cand vrei sa te asezi pentru o practica de meditatie. Si tine minte, meditatia nu e un sprint, ci un maraton. Ai nevoie de timp, rabdare si antrenament, asa incat sa vezi ce ai exact tu nevoie.

 

 

4. Cand sa practici, in ce parte a zilei?

 

Nu exista un moment mai bun de practica, decat momentul prezent. Daca ai timp dimineata, practica dimineata. Daca ai timp seara, practica seara. Daca ai timp intre 2 sedinte, practica atunci.

 

Experimenteaza in diverse parti ale zilei si vezi ce ti se potriveste cel mai bine. Dar tine minte un aspect meditatia e un act INTENTIONAT.

 

Nu astepta sa apara din senin un timp liber, in care sa meditezi. ALOCA tu un timp si practica pe cat posibil zilnic. Trece-l in calendar, in agenda, ca si cum ai avea o programare. 

 

E intalnirea cu tine si cu momentul prezent, nu vrei s-o ratezi, asa ca aloca-i prioritate mare, sau chiar maxima daca poti! 

 

🔰 Citeste. Reciteste. Aplica. Testeaza! 🔰

 

In urmatorul articol, am sa abordez a doua etapa a practicii: 

 

🔰Stai si studiaza

Ai sa inveti sa trateazi practicile ca pe un experiment, oferind spatiu experientei care se desfasoara si studiint cu curiozitate si atentie ce se intampla de la un moment la altul.

 

Poti vedea aici articolul 2 – 🔰Stai si studiaza: 

http://sasabodeanu.ro/inchide-ochii-si-trezeste-te-2-din-3/

 

Numai bine,

Sasa

 

#BeTheChange

#Mindfulness

 

🙏

PS: Tine minte ca nesiguranta este unul din obstacolele principale atunci cand incerci sa practici meditatia. 

 

Oare practic corect? Oare respir bine? Oare e buna postura?

 

Genul acesta de intrebari si dubii, te pot scoate cu usurinta din practica. Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa imi scrii si sa intrebi!

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X