Inchide ochii si trezeste-te [2 din 3 ]

Salutare,

 

Acest articol este parte dintr-o “trilogie” ce descrie instructiunile specifice pentru cele 3 nivele de pactica, care vor deschide cu adevarat poarta catre mindfulness, in cele mai simple si eficiente forme posibile.

 

Le-am luat pe rand, ca sa nu scriu un roman, si fiindca stiu ca sunt informatii de finete si e nevoie de timp sa le integrezi.

 

Daca n-ai vazut primul articol, iti recomand sa te intorci la el, sa il citesti si abia apoi sa te afunzi in ce-a de-a doua etapa. Incepe cu fundatia.

 

Poti citi Articolul 1, Fundatia practicii – aici:  http://sasabodeanu.ro/inchide-ochii-si-trezeste-te-1-3/

Azi constuim peste acea fundatie. 

 

🔰 Nivelul doi:

Stai si studiaza.

 

Trateaza practicile ca pe un experiment, oferind spatiu experientei care se desfasoara si studiint cu curiozitate si atentie ce se intampla.

 

Permite-ti sa stai cu ceea ce se intampla in experienta ta, fara nici un plan de a imbunatati, de a schimba, de a modifica. Stiu, e atipic pentru noi sa facem ceva, fara nici un scop, fara nici un target.

 

Dar o astfel de abordare va deschide oportunitati nebanuite de a te cunoaste, de a te intelege si a descoperi lucruri noi despre propria persoana si viata.

 

Foloseste curiozitatea pentru a explora in acest mod. O atitudine numita “mintea incepatorului” este extrem de benefica in aceste practici. Este acea perspectiva deschisa, precum e curiozitatea unui copil catre o noua jucarie.

 

Fiind deschisi in acest mod catre ceea ce se petrece de la o clipa la alta, acele momente de plictiseala, agitatie, sau minte care e continuu distrasa de ganduri, incep treptat sa se estompeze, fiind inlocuite de claritate, de calm, de pace.

 

Desigur, lucrurile nu se intampla peste noapte. Practicile acestea se bazeaza pe plasticitatea creierului, au nevoie de timp si repetitie pentru a se ancora si pentru a vedea cele mai bune rezultate.

 

Dar implicatiile sunt majore. 

Calitatea vietii tale este miza. 

 

Jon Kabat-Zinn, fondatorul programului de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), mai spune un lucru foarte fain legat de aceste practici:

 

“Practicati ca si cum viata voastra ar depinde de asta. Pentru ca ea chiar depinde!” 

 

Abiltiatea de a te distanta de sirul interminabil de ganduri, capacitatea de a procesa emotiile si de a auto-regla sistemele interne, sunt si ele in joc. Asadar, nu doar calitatea vietii, dar si sanatatea si performantele tale sunt influentate de aceste practici.

 

Mindfulness este despre momentul prezent. 

Este un act intentionat.

Invita la a nu discrimina experientele, la a nu le judeca, ci doar la a observa.

Si in plus, aducand un gram de blandete.

 

“Cea mai înaltă treaptă a inteligenţei omeneşti este capacitatea de a observa fără să judeci.” Krishnamurti

 

Despre asta este nivelul 2 de practica. 

Avem cu totii aceasta abilitate. Dar o folosim doar temporar, neintentionat si astfel nu ne serveste pe cat de bine ar putea s-o faca.

 

Mindfulness e o forma de inteligenta. 

 

E o forma de putere. 💪

Cu totii avem putere, nu? Unii mai multa, altii mai putina. Dar cand ne antrenam, putem folosi tehnici si exercitii pentru a dezvota mai multa putere.

 

La fel este si aceasta forma de inteligenta. 

Pur antrenabila. 

Extrem de eficienta.

Si totodata, incredibil de eficienta in vremurile pe care le traim.

 

Ultima atitudine despre care vreau sa-ti spun azi, este rabdarea. Azi nu mai stim ce e rabdarea. Stim doar ca n-avem destula.

 

Copii nu mai au rabdare. 

Parintii nu mai au rabdare. 

Si culmea, tot mai des vedem, nici macar bunicii nu mai au rabdare.

 

Desigur, ca sa te asezi intr-o practica de meditatie, ai nevoie sa ai rabdare. Sau macar sa iti doresti s-o cultivi. 

 

Si nu, nu-i vorba de a sta ore in sir, in liniste deplina, cantand mantre si fara nici o distragere. 

Este vorba de a nu pune mana pe telefon, ori de cate ori stai la o coada. E vorba de a nu aprinde televizorul in timp ce mananci. E vorba de a nu fugi din fiecare situatie care nu-ti place.

 

In practica de meditatie, e vorba de a dezvolta abilitatea de a sta cu acele lucruri care ti-ai dori sa fie diferite, care iti produc un disconfort. 

 

E vorba despre a invata sa lasi sa fie, fara sa intrii in poveste, fara sa iei totul personal si sa reglezi totul in exterior, asa incat sa fie conform ideilor si asteptarilor tale.

 

Poate intuiest cat de puternice sunt implicatiile aici. Sa “te rezolvi” pe tine intr-un asemnea mod, incat orice iti aduce viata, sa fi ok. Sa nu trebuiasca sa mai rezolvi totul in exterior ca sa fi tu bine.

 

Cum faci asta?

Prin practica. Nu exista o pastila magica si si mai rau, nu exista nimeni altcineva care poate face asta pentru tine. 

 

Te asezi. Observi. Respiri. Lasi sa fie… pana cand te agati iar in povesti, ganduri, pareri personale, emotii, distrageri.

 

Si atunci folosesti cele mai importante 3 cuvinte din practica de meditatie:

 

INCEPE DIN NOU! 

 

Si o iei de la 0. 

Te asezi. Observi. Respiri. Si lasi sa fie.

 

Este absolut magic ce se intampla cand inveti sa stai in acest spatiu de observare, de calm, de pace. De la abilitati personale de a iti manageria gandurile si starile emotionale, la dezvoltarea inteligentei emotionala, la capacitatea corpului de a se regenera singur si de a isi auto-regla toate sistemele interne (homeostaza). 

 

Totul e posibil. Inselator de usor si teribil de eficient. 

Dar atentie, de mii de ani, inteleptii care lucreaza cu aceste tehnici spun:

 

“Este usor, dar nu simplu”

 

Ai nevoie de o tehnica buna.

Ai nevoie sa o intelegi corect.

Ai nevoie sa o aplici cu consecventa.

 

Iar cu aceasta serie de 3 articole, eu mi-am propus sa iti ofer o intelegere mai clara asupra acestor tehnicilor Mindfulness.

 

In urmatorul articol, vei putea citi despre 🔰 Nivelul treiAncoreaza si culege roadele.

 

Pana atunci, foloseste-te de primele 2 etape si aseaza-te cu incredere in practica de meditatie. Ele iti vor oferi neasteptat de multe beneficii, atata timp cat nu alergi dupa ele. (paradoxal, beneficiile sunt doar un produs secundar practicii si nu scopul acesteia)

 

Asigura-te ca citesti si articolul 3, pentru a te ancora in prezent si pentru a culege cu intelepciune toate roadele practicii tale.

 

#BeTheChange

#Mindfulness

 

Youtube: 

https://www.youtube.com/sasabodeanumindfulness

 

Insight Timer:

http://insighttimer.com/sasabodeanu

 

🙏

 

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X