Inchide ochii si trezeste-te! [3/3]

Salutare cititorule, 

 

Azi abordam al 3-lea nivel de baza al practicii Mindfulness. Este totodata si finalul trilogiei de articole care stabilesc fundatia pentru practica Mindfulness. 

 

 

Le-am luat pe rand, cu tact, pentru a ma asigura ca ai suficient timp sa asimilezi si sa integrezi informatia si tehnica.

 

Asadar, daca doresti sa te asiguri ca ai o fundatie solida atat pentru intelegere cat si pentru practica, asigura-te ca n-ai ratat nici unul din aceste 3 articole.

 

Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba:

 

🔰 Nivelul treiAncoreaza si culege roadele

 

Experientele pe care le traim in momente de atentie constienta, in practica de meditatie, sunt ca niste mici incursiuni in mintea, comportamentele si tiparele noastre de simtire. 

 

Este ca si cand ai merge la film. Te asezi comod in scaunul salii de cinema, iar in fata ta, se deruleaza un scenariu. 

 

Atunci cand te trezesti de pe pilotul automat, revii in sala de cinema. Ai optiuni, poti face alegeri constiente, in acord cu dorintele si valorile tale.

Cand povestea te absoarbe, uiti de tine, de scaunul tau comod din sala de cinema, uiti de perspectiva larga, intrand in poveste si in perspectiva personajului din film.

 

Uneori cand vorbim despre Mindfulness, folosim termenul de “Insight meditation”. Adica meditatia care aduce AHA-uri, constientizari. Iar aceste intelegeri profunde, asa cum probabil intuiesti, produc schimbari profunde.

 

Din fericire, neuroplasticitatea, lucreaza pentru noi aici. Neurostiintele au demonstrat cum cortexul, se remodeleaza, in functie de experientele pe care le traieste.

 

Desi poate fi important sa intelegem DE CE?-urile, atunci cand descoperim ca suntem din nou in tipare de comportament si obiceiuri nesanatoase sau distructive, o intrebare mult mai eficienta este CUM? – ma simt acum.

 

“Povestea”, acele “De ce”-uri, sunt pretioase, dar sunt de domeniul trecutului. Iar Mindfulness, are o valenta terapeutica, prin faptul ca aduce focusul pe ceea ce este AICI si ACUM.

 

Nu uita: Povestea ta e importanta, dar tu nu esti doar acea poveste, esti mult mai mult de atat! Si mai important, povestea nu trebuie sa dicteze ce alegi tu sa devii.

 

Poate ca ai mai auzit de multe ori faptul ca sa stii – nu-i destul. 

Sa intelegi – nu-i suficient. 

Sa citesti – nu-i tot una cu a aplica.

 

Asadar, acum iti spun un lucru pe care nu multi din cei ce practica meditatia, il inteleg, sau il aplica, asa incat rezultatele lor uneori intarzie sa apara.

 

Cu totii avem nevoie atat de practica, cat si de acele AHA-uri. Ele merg mana in mana. Neurostiintele ne explica foarte clar:

Ai nevoie sa experimentezi schimbarea, s-o traiesti, pentru a creea in interiorul tau schimbari pe termen lung. Creierele noastre se modeleaza si remodeleaza in mod constant (plasticitatea), in baza experientelor la care suntem expusi – pozitive sau negative.

 

DA, trauma, boala, stresul, durerea – lasa urme in corpul si in cortexul nostru. Dar prin Mindfulness, putem remodela aceste urme, asa incat sa putem trai o viata buna.

 

CE inseamna asta? Practic, ce ai de facut?

 

Pai ia sa revenim la film, in sala de cinematograf. 

Daca dupa film ai sta inca 3 minute, daca ai revizita scenele care te-au impresionat, daca ai rememora numele actorilor care ti-au placut, daca ai observa dupa toate astea ce emotie e vie in tine si cum iti simti corpul… CREZI ca ti-ar fi mai la indemana sa nu uiti? 

 

Acelasi lucru se intampla si in meditatie. Cand inchei o practica formala, asigura-te ca iti oferi cateva minute sa reflectezi asupra a ceea ce ai experimentat. Atunci cand esti in starea de calm, de pace, atunci cand postura ta de observator a devenit una comoda, va fi cel mai bun moment pentru a face “debriefing” cu tine insuti!

 

Nu pleca cu mintea si cu atentia altundeva, imediat dupa ce ai auzit sunetul clopotelului de final. Nu incheia brusc totul. 

 

Desigur, e din nou, un act de blandete, dar unul cu implicatii profunde. Aici, ii oferi mintii tale oportunitatea sa se sedimenteze in noul mod de a experimenta. Aici oferi cortexului tau o noua harta dupa care sa se remodeleze si cu care sa se obisnuiasca.

 

Rick Hanson, cercetator de avangarda in domeniul neurostiintelor contemplative, explica in cartea sa Hardwiring Happiness, faptul ca atunci cand reusim sa fim constienti de o experienta, mai mult de 5-10 secunde, se produc evenimente la nivelul scoarței cerebrale. Exista 5 factori majori, care contribuie la „invatarea” acestor deprinderi de a fi nu reactivi, când vine vorba de experiențele noastre:

  •     Durata experientei
  •     Intensitatea ei
  •     Experimentarea la diferite nivele (Triunghiul atentiei constiente: Senzatii – Ganduri – Emotii)
  •     Noutatea, prospetimea experientei
  •     Relevanta – cat de mult ne putem raporta la acea experienta

 

Iar acum, in final, iti ofer si un ProTip! 👌

Pe cursantii mei, ii invit deseori sa isi faca un jurnal de practica. Desigur, poti sa stai cu experienta ta de dupa, sa faci “note mentale” si sa ancorezi ceea ce ai experimentat. Dar este mult mai eficient, macar din cand in cand, sa iti notezi experientele, constientizarile, trairile, gandurile si emotiile.

 

Stai, Ancoreaza si Culege Roadele practicii tale! 

 

Daca vei aplica cei 3 piloni ai practicii mindfulness, vei vedea treptat, cum efectele acestei discipline se vor rasfrange asupra intregii tale vieti, nu doar in timpul practicilor formale de meditatie.

 

Ce este azi posibil pentru tine si nu era inainte sa citesti aceasta trilogie de articole care stabilesc fundatia pentru practica Mindfulness?

 

  1. 🔰 Primul Nivel: Seteaza contextul potrivit.

vezi articol aici: http://sasabodeanu.ro/inchide-ochii-si-trezeste-te-1-3/

  1. 🔰 Nivelul doi: Stai si studiaza.

vezi articol aici: http://sasabodeanu.ro/inchide-ochii-si-trezeste-te-2-din-3/

  1. 🔰 Nivelul trei: Ancoreaza si culege roadele.

 

Te invit sa lasi un comentariu la acest articol scriind raspunsul tau si orice eventualele intrebari ai pe aceste subiecte. 

 

De asemenea, azi am si o super veste! 🤩

 

Am redeschis optiunea de a lucra in Format 1 la 1 cu cei care au nevoie si doresc sa-si asume un rol activ in sanatatea si bunastarea lor. Lucrand astfel, putem merge foarte aplicat si specific pe nevoile voastre cele mai arzatoare.

 

Contacteaza-ma pe email (sasa@mindfulnesstm) pentru disponibilitate si detalii.

 

Spor la practica,

Sasa

 

#BeTheChange

#Mindfulness

 

Youtube: 

https://www.youtube.com/sasabodeanumindfulness

 

Insight Timer:

http://insighttimer.com/sasabodeanu

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X