logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Monday - Friday 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery
Top

Pilotul automat – Mintea nefocusata

Sasa Bodeanu - MindfulnessTm / Articole  / Pilotul automat – Mintea nefocusata

Pilotul automat – Mintea nefocusata

Sunt multe avantaje pentru aceasta functie subtila a creierelor noastre, pe care o numim Pilot Automat. Suntem rezultatul a mii de ani de evolutie, iar aceasta este una din functiile principale, care ne-au adus pana aici. Datorita pilotului automat, stim cand suntem in pericol, cand e cazul sa fugim sau sa ne pregatim de lupta. Si suntem capabili sa ne mobilizam de acestea intr-o fractiune de secunda. Toate datorita pilotului automat.

 

Dar pe de alta parte, pot apare si mari dezavantaje, daca acesta este modul nostru obisnuit de a functiona. Atunci cand suntem pe pilot automat, mintea noastra este cel mai des imprastiata, prinsa in fel de fel de ganduri, de care nu suntem constienti. Iar cand mintea noastra este nefocusata, pierdem. Pierdem detalii, pierdem experiente, pierdem subtilitati, pierdem intelesuri si conversatii. Pierdem zambete si apusuri. Desigur, putem supravietui si fara acestea.

 

Putem, supravietui, dar intrebarea este, vrem doar sa supravietuim, sau vrem sa ne bucuram cu adevarat de tot ceea ce are viata noastra sa ne ofere?

 

Starea de bine este strans legata de modul in care ne relatam la experientele noastre de zi cu zi, dar este influentata si de evenimentele care se petrec si modul in care decidem sa actionam/reactionam, vis-a-vis de acestea.

 

Oricum ne-am simti intr-un moment, simpla constientizare a cum ne simtim, si capacitatea noastra de a sta cu acea stare, de a o simti, transforma situatia intr-una mai usor de inteles, mai usor de acceptat si de suportat. Practicand in acest mod, se creeaza acel spatiu, din care putem lua decizii mai intelepte, putem adopta atitudini mai sanatoase si alege sa actionam in loc sa reactionam.

 

Atunci cand incepem sa observam pilotul automat si subtilitatea prin care acesta preia controlul, intentia nu este de a ne chinui, de a ne forta sa fim constienti tot timpul, sau de a ne criticam atunci cand am reintrat pe pilot automat. Acest proces de a observa cum ne “licareste” atentia, ba constienti, ba pe pilot automat, este de fapt esenta practicii mindfulnessului.

 

PS: Desi ma gasesc deseori si eu, pe pilot automat, nu sunt eu personajul din poza si desi m-ar coafa o Tesla, nu platesc impozit pentru asa ceva. Inca. 🙂

Share
Sasa Bodeanu
Sasa Bodeanu

No Comments

Post a Comment