Mintea lui Buddha

Azi iti povestesc despre Mintea lui Buddha.

Dincolo de legenda e mai mult o invatatura din care ne putem lua toti valoare.

 

“Exista cinci capcane, obstacole, paraziti, care slabesc capacitatea mintii…”

Buddha

 

Aceste 5 capcane, ne umplu mintea de ceata, slabind-o si reducandu-ne capacitatea de a progresa in viata si in practica de meditatie. Si sa vedeti cat de actuale sunt aceste invataturi, azi, dupa 2600 de ani de cand au fost date initial!

 

Aceste obstacole blocheaza functiile cognitive de care noi, ca fiinte umane, putem beneficia, creand in schimb ignoranta si producand suferinta in noi si in cei din jurul nostru. 

 

Poate ai auzit de expresia “Be like water” – “fii precum apa”, expresie care vine de dinainte de BruceLee. Desi putini stiu, aceasta expresie are implicatii foarte profunde. 

 

In invatatura estica – Mintea lui Buddha, este asemuita cu apa lina, calma, curata precum un cristal. Apa care oglindeste la suprafata sa adevarul, dar prin care totusi poti vedea pana in profunzime. 

 

 

Iar acum, cele 5 obstacole despre care iti povesteam:

 

  1. Dorinta pentru placerile trupesti – placerile simturilor

 

Este practic apa care “fierbe”. E apa care are bulbuci deasupra ei si te atrage prin caldura si formele sale aparente, dar e totusi apa care, daca intri in contact cu ea lipsit de atentie, ajunge sa iti produca durere, suferinta.

 

Nu putem vedea dincolo de placere sau dorinta momentului. Mintea noastra este atasata, cauta placerea obtinuta prin simturi, dar acest tip de placere nu poate fi satisfacuta pe deplin vreodata. 

 

🔰 Extaz – Pofta – Lacomie 

 

Inapoi in secolul 21 – aceasta minte da nastere la:  

 

Fixare pe obiectul placerii si neatentiei. Pierduti in atasament, dorinta continua de mai mult, mai bine, glorie, faima si ADICTII.

 

Solutie: Explorarea simturilor cu atentie constienta. 

Practica de meditatie: Mancatul constient si practici de concentrare asupra unui obiect al atentiei.

 

  1. Aversiunea – fuga de neplaceri, rezistenta, evitarea

 

Reprezinta mintea tulbure, agitata. 

E precum o apa de rau agitata, o apa cu turbulente, asupra careia nu exista niciun control, predictibilitate si prin care, nu poti vedea cu claritate. E apa care loveste cu putere, trece prin tot, afectand tot ce atinge in calea sa.

 

🔰 Furie – Ura – Rea Vointa – Iritare – Violenta – Repulsie

 

Inapoi in secolul 21 – Aceasta minte da nastere la:  

Este mintea care opune rezistenta si totodata creeaza in corpul fizic – tensiuni, contracturi si dureri. Este mintea plina de ruminatii si ganduri automate negative. Are abilitatea de a transforma o perspectiva larga clara, in ceea ce se numeste “viziunea tunel”, unde reactivitatea, supravietuirea si gratificarea imediata au prioritate inaintea starii de bine sau compasiunii.

 

Solutie: Observarea tiparelor si a judecatilor; dezidentificarea de experiente (a nu lua totul personal).
Practica de meditatie: Compasiunea si blandetea. Constientizarea experientei – observarea obiectiva a realitatii – prin punerea in balanta a aspectelor negative cu cele pozitive.

 

  1. Lenea – fizica si mentala

 

Reprezinta apa care stagneaza. Si asa cum stim, apa cand stagneaza, se impute.

E apa care poate fi vazuta doar la suprafata, apa care si de la distanta, stim ca are in strafundurile sale, lucruri de mult uitate si necercetate.

 

🔰 Somnolenta – Apatie – Indolenta – Lene – Superficialitate

 

Inapoi in secolul 21 – Aceasta minte da nastere la:  

 

O cautare continua, dar doar de suprafata. Nu patrunde in profunzime, nu are energie mentala suficienta incat sa perceapa lucruri dincolo de nivelul aparent. E cel ce se plictiseste din orice, foarte repede. E cel ce sta pe telefon, in timp ce se uita la film. Este somnolentul, nemultumitul si mereu flamandul.

 

Solutie: Antrenarea atentiei constiente. Prieteni activi care il mobilizeaza. 

Practica de meditatie: Miscarea constienta. Disciplina si rutina practicii.

 

  1. Nelinistea si grijile

 

Reprezinta apa tulburata de vant. E apa in care nu ne putem oglindi fata si nu putem vedea clar ce se intampla, datorita lipsei calmului si linistii necesare, pentru observarea / concentrarea prelungita.

 

🔰 Distrageri – Frica – Anxietate – Regret – Agitatie continua – Deficit de atentie

 

Inapoi in secolul 21 – Aceasta minte da nastere la:  

 

Dezechilibru – mai multa energie – decat concentrare. 

Agitatie mentala. Anxietate. Depresie.

E cel care are mai multe probleme la toate solutiile sale. E cel prea stresat, prea ocupat, prea agitat. E cel care rateaza detalii importante si desi are amintiri, nu le poate data in timp. E cel care nu are timp sa se opreasca sa alimenteze masina, din cauza ca are de mers mult.

 

Solutie: Cultivarea rabdarii si a starii de multumire – implinire – fata de ceea ce este deja aici si acum. Reflectii pe un singur subiect. 

Practica de meditatie: antrenarea concentrarii si a vointei. Nemiscare.

 

  1. Indoiala – Nesiguranta – Lipsa increderii

 

E apa intunecata, plina de noroi. E apa in care si daca este ceva aproape de suprafata, nu poti vedea. Daca te scufunzi intr-o asemenea apa, nu vezi nimic in fata ta. E apa in care nu exista viziune, claritate, ci exista doar confuzie si nedumerire.

 

🔰 Scepticism – Lipsa increderii in sine si in altii 

 

Inapoi in secolul 21 – Aceasta minte da nastere la:  

 

E cel care nu are incredere in sine, dar nici in ceilalti. Si dintr-o nesiguranta continua, nu poate alege / recunoaste ce e benefic pentru el sau pentru cei din jurul sau.

Nimic din ce face, nu-i destul de bun – E judecatorul interior care te toaca marunt, “din dorinta de mai bine”. E obedientul care nu e de acord cu nimic dar nici nu are solutii. 

 

Solutie: Dezvoltarea abilitatii de introspectie. Intrebarea: Cum pot avea acum grija de mine in cel mai bun mod posibil? 

Practica de meditatie: Impamantarea. Constientizarea respiratiei (sau orice obiect al atentiei care poate deveni un punct de stabilitate, siguranta in corp). Constientizarea gandurilor

 

Acestea sunt in esenta cele 5 tipuri de apa, cele 5 tipuri de obstacole care ne limiteaza sau ne opresc din a experimenta adevarata calitate a Mintii lui Buddha.

 

In timp ce citeai, cu siguranta te-ai regasit intr-una din cele 5, mai mult decat in celelalte. Da-mi un reply la acest mail si spune-mi:

 

In care dintre aceste 5 ape te scalzi tu cel mai des? 

 

Stii, toata tineretea mea am suferit ca n-am prins “Embargoul” de pe vremea lui Ceasca. Ziceam ca am venit cu putina intarziere. 🙈

 

Dar azi vad clar ca am prins embargoul. Dar embargoul constiintei!

 

Desi e clar, vremea schimbarii a venit, in vremurile noastre, nu mai vorbim de iluminare. Nu mai speram nici la Rai, ca nu mai credem in el, de frica sa nu existe si vreun Iad. 

E principiul ala – “nu-i bine, da’ se poate si mai rau”.

 

Dar iata ca “universul” a gasit o metoda sa ne miste din zona de confort din nou. Pentru a ne ajuta, pentru a ne transforma.

 

Acum, pe finalul acestui mail plin de intelepciune antica, vreau sa-ti spun ca dincolo de evenimentele, problemele, trairile si starile pe care le traim fiecare din noi, exista o fericire profunda. Si fericirea nu-i o utopie.

 

E chiar aici si acum, in noi. Doar ca avem nevoie sa stim cum sa ne transformam starile, asa incat sa ajungem la apa limpede, clara, linistita si clara ca un diamant.

 

Am pus in fiecare din cele 5 descrieri, cu drag, pentru tine, si solutii. Si practici.

Si sper sa-ti fie de folos! 

 

Dincolo de aceste informatii, de concepte, asa cum poti vedea, fiecare din aceste obstacole, are si cate o rezolvare propusa. E bine sa intelegi ca prin practici, de diverse tipuri, iti poti antrena mintea, vointa si alte abilitati, incat sa poti gestiona situatiile din viata ta mult mai eficient.

 

Un astfel de antrenament, pe toate cele 5 planuri, este Programul MBSR, un Program de Reducere a Stresului bazat pe Mindfulness.Este un program foarte versatil, ce ajuta la reducerea anxietatilor, depresiei, dureriolor cronice, stresului, dar si pentru preformante imbunatatite.

 

Pana Duminica, 10 Mai, te poti inscrie si tu, in limita a 16 locuri, pentru a participa in acest program, cu urmatoarea grupa cu care incep sa lucrez din data de 12 Mai.

 

Vezi detalii Program si inscrie-te pe

www.sasabodeanu.ro/curs

Intra pe pagina de mai sus, afla tot ce ti-am pregatit si daca ai intrebari, iti stau la dispozitie. Sunt aici gata sa-ti raspund si sa discutam. 

Scrie-mi si dupa ce te inscrii, ca sa te adaug Grupei cu care incep sa lucrez pe 12 Mai!

 

Abia astept sa ne cunoastem mai bine si sa vezi ce surprize iti rezerva acest program!

 

Cu bucurie,

Sasa

 

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)

X